VisitImotski.com | TZ Imotski

Stećci na UNESCO listi svjetske baštine

Dana 15. srpnja 2016. godine stećci na Velikoj i Maloj Crljivici u Cisti Velikoj upisani na UNESCO-vu Listu svjetske baštine! Vjerovali ili ne ovo je uistinu velika vijest za hrvatsku kulturnu baštinu, posebice onu imotsku i konavosku  jer su i stećci kod crkve sv. Barbare u selu Dubravka u Konavlima također upisan u na tu prestižnu listu. Odluka Odbora za svjetsku baštinu dogodila se samo nekoliko sati prije pokušaja vojnog udara u Turskoj.

Stećci su srednjovjekovni kameni nadgrobni spomenici koji su zastupljeni na gotovo cijelom području današnje Bosne i Hercegovine, te dijelovima Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Nastaju u drugoj polovici 12. stoljeća, a intenzivno se klešu i ukrašavaju u 14. i 15. stoljeću. U 16. stoljeću izrada stećaka postupno nestaje.

Podsjetimo, priča o opisu stećaka na Listu svjetske baštine aktualizirala se nakon izložbe "STEĆCI" koja je 2008. godine otvorena u "Klovićevim dvorima" u Zagrebu i na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz svih zemalja gdje nalazimo stećke. Međutim, nakon toga je uslijedio iznimno dug i naporan posao oko konkretnog upisa stećaka na Listu. U tom poslu iz Hrvatske nije sudjelovao nitko drugi osim stručnjaka iz Ministarstva kulture, točnije Uprave za kulturnu baštinu, Službe za UNESCO te Konzervatorskih odjela u Imotskom i Dubrovniku. Tijekom posjeta ICOMOS-ovih stručnjaka veliki dio posla odradile su i lokalne institucije i udruge (Zavičajni muzej Imotski, Muzeji i galerije Konavala, Općina Cista Provo, Općina Konavle, Udruga "Crljivica"). I na tome im još jednom hvala!

Nominacija stećaka za upis na Listu svjetske baštine predstavlja projekt koji je rezultat dugogodišnje kontinuirane stručne suradnje u koji je uloženo izuzetno mnogo zajedničkog truda i znanja. Inicijativa za upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a pokrenula je krajem 2009. Bosna i Hercegovina, a prihvaćena je od strane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Odlukom Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a na zasjedanju u Istanbulu na Listu svjetske baštine upisano je 28 grobalja sa stećcima, od kojih je 20 iz Bosne i Hercegovine, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije spomenute iz Hrvatske.

Radi se o velikom uspjehu stručnjaka iz ovih zemalja koji su nakon 7 godina iznimno teškog i zahtjevnog rada na ovaj način dobili i svojevrsnu nagradu za svoj trud! A u ovom poslu je čitavo vrijeme sudjelovao i Konzervatorski odjel u Imotskom te kolege iz Ministarstva kulture RH. I tako je Hrvatska nakon 8 godina i posljednjeg upisa na UNESCO-vu listu (Starigradsko polje na Hvaru) dobila još dva "svjetska" lokaliteta. I to na području koje je "domovina" stećaka, prostor gdje su nastajali i razvijali se i bez kojega je nemoguće u potpunosti sagledati ovaj jedinstveni srednjovjekovni fenomen.

Apeliramo na sve stanovnike Imotske krajine, lokalnu upravu, kolege i medije da shvate važnost ove UNESCO-ve odluke koja je velika obveza za Republiku Hrvatsku, ali i prilika kakva se dobiva rijetko kada u životu. A Imotska krajina ju je definitivno zaslužila!! Na nama je da iz nje i nas samih izvučemo ono najbolje!

       

 


RENT A CAR Imotski

Kalendar događanja

October 2017
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Vollo - Bookiranje svih vrsta karata online

Discover Imotski